Türkiyeli entelektüeller 2013 yılında bir değerini daha kaybetti. Aramızdan ayrılan Marksist felsefeci Dr. Taner Yelkenci, hukuk ve devlet felsefesi alanında önemli işlere imza atmış ve atacak genç bir akademisyendi. Kampfplatz felsefe ve sosyal bilimler dergisinin kurucuları arasında yer alan Taner Yelkenci’nin alanıyla ilgili önemli çalışmalarından birisi NotaBene Yayınevi’nden yayınlanmış olan Marksist Devlet ve Hukuk Teorisi başlıklı kitabıydı. Taner Yelkenci, kitabının devamı ve Marksist devlet ve hukuk felsefesi alanında Türkçe literatürün zenginleştirilmesi yolunda yeni çalışmalarını sürdürürken geçirdiği kalp krizi sonucunda aramızdan ayrıldı.
Taner Yelkenci’nin meslektaşları ve dostları olarak hem Yelkenci’nin ismini yaşatmak hem de Türkiye’de ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz hukuk ve devlet teorisi alanındaki çalışmalara güç ve görünürlük kazandırmak amacıyla bu sempozyumu yapmaya karar verdik. Sempozyum bu süre zarfında ulusal mahiyetini aşarak uluslararası bir boyut kazandı. Marc Neocleous, Adam Gearey, Alberto Toscano, Tarik Kochi, Simon Behrman, Gonzalo Pozo-Martin, Andreas Mihalopoulos, Jens Wissel, Stephan D’arcy ve Jacques Bidet gibi yabancı akademisyenler sempozyumumuzda uluslararası hukuk, Marksist hukuk, devlet ve güvenlik teorisi gibi alanlarda konuşmalarıyla sempozyumumuza iştirak ettiler. Hukuk ve devlet teorisi konularında çalışan yerli ve yabancı değerli pek çok katılımcıyla birlikte Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu artık gelenekselleşme yolunda.
Uluslararası Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu atölye ve panellerden müteşekkildir. Sempozyum, hukuk teorisi ve devlet teorisine dair belli başlıklarda akademisyenlerin ve araştırmacıların düşüncelerini paylaştığı ve tartıştığı atölyeler ile Türkiye’de ve dünyada teorik ve siyasal gelişmelerin eleştirel perspektiften konuşulduğu panellerden oluşmaktadır. Her yıl atölye ve panellerde sunulan çalışmalar ilgili olduğu teorik dizgeye göre kitaplaştırılarak matbu hale getirilmektedir.
Uluslararası Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu, Marksist hukuk ve devlet teorisinin temel tartışmalarını, yeni arayışlarını ve kamusallaşma olanaklarını tartışmayı amaçlayan kolektif bir düşünme çabasıdır. Bu bakımdan sempozyumumuz herkese açık ve ücretsizdir.